Koude in de Amsterdamse Zuidoost-lob

Het koudegebouw van Nuon dient als koudecentrale die kantoren en gebouwen van duurzame koude voorziet. Vanuit de Ouderkerkerplas wordt koud water onttrokken dat door grote en goed geïsoleerde leidingen de centrale binnenkomt. Via warmtewisselaars wordt de koude uit het water afgegeven aan water in een tweede leidingensysteem. Dit water wordt indien nodig nog verder afgekoeld en verlaat het gebouw via een distributienet om zo de kantoren en gebouwen in Amsterdam Zuidoost te koelen.

Het duurzame koudesysteem van Nuon bespaart tot 75% energie in vergelijking met de optelsom van conventionele koelmachines in en op bestaande gebouwen. Oorspronkelijk was het idee om het koudegebouw vrijstaand te situeren. Nu staat het, volgens het bestemmingsplan, in een (nog te completeren) rijtje, waardoor de proceduretijd aanzienlijk werd ingekort.

Het koudegebouw bevat uitsluitend techniek. Door de kopgevels heen is de apparatuur te ontwaren. De zijgevels, waar in de toekomst gebouwen aan vast komen, zijn van blauwgekleurd polyesterbeton met witte steentjes en glasscherven die schitteren in de zon. Ze wekken de associatie van ijskristallen op een blauw koudwatervlak